Pies + dziecko = zawsze dobre zakończenie?

Psy są naszymi wiernymi przyjaciółmi i od zawsze wiadomo, że obcowanie z nimi daje mnóstwo pozytywnych doznań.

Wiadomo też, że tak samo działają na dzieci – koją ich lęki i niwelują stres, poprawiają samopoczucie i kondycję, a także uczą bezwarunkowej miłości i odpowiedzialności za drugą istotę.

Nie każdy dorosły psiak będzie nadawał się do dzieci, co do tego nie ma wątpliwości. Ale czy każde dziecko nadaje się do psa?

Mimo ogromnej przyjaźni i bliskości, w jakiej żyjemy z naszymi czworonogami, porozumiewamy się jednak zupełnie innym językiem. Bywa, że nasze gesty, w parze ze słowami i wydźwiękiem emocjonalnym, są tym dla psiaków, czym dla nas pismo chińskie. Jednak nasi mądrzy przyjaciele wybaczają nam te rozbieżności, o których nawet nie mamy pojęcia, ponieważ znają nas i nam ufają.

Inaczej jest w przypadku najmłodszych homo sapiens, którzy swoje emocje wyrażają szybko, prosto i ekspresyjnie. Zarówno ich głośność jak i gesty mogą być dla czworonogów na tyle stresujące, że niektóre z nich mogą unikać dzieci, bronić się przed nimi, a nawet próbować korygować ich zachowanie.

Dlatego trzeba mieć świadomość, że KAŻDE dziecko od maluszka powinno być uczone tego, że zwierzęta nie są bezwolnymi pluszakami. To żywe stworzenia, tak jak mama, tata i samo dziecko. Dlatego nie wolno ich szczypać, szarpać, bić, krzyczeć im do ucha, wkładać palców do nosa czy oka, ciągnąć za ogon, polewać wodą lub rzucać w nich czymś, co może spowodować ich ból. Przysłowie „Nie czyń drugiemu, co tobie niemiłe” dotyczy także naszych zwierząt domowych.

Oczywiście trudno wymagać od kilkunastomiesięcznego bobaska, aby to rozumiał, ale od jego rodziców jak najbardziej! Stąd też nie zostawiajmy naszego małego skarbka sam na sam z naszym drugim skarbkiem. Wierzcie, że są gesty, które nam wydają się niewinne i bez znaczenia, a dla naszego czworonoga oznaczają np. otwarty atak, a stąd już tylko mały krok do tragedii..

Starsze dzieci bezwzględnie powinny umieć przestrzegać prawa każdego zwierzęcia do traktowania z szacunkiem, troską i delikatnością.

Drodzy Rodzice – pilnujmy, czuwajmy i dbajmy o bezpieczeństwo i komfort naszego psa lub kota dla bezpieczeństwa naszego dziecka!

No Comments

Post a Comment